Jak vybírat v kalendáři
SKRÝT KALENDÁŘ
ZOBRAZIT KALENDÁŘ

OBYČEJNÝ SVĚT

/ Lucie Tleskačová, 22.12.2010

Po vkročení do hospůdky Obyčejný svět na vás dýchne dávná doba. Rudozelený interiér je zdobený zažloutlými fotografiemi i rozsáhlou knihovnou se starými výtisky. Nejedná se o žádné „vetešnictví“, jak bývají některé restaurace koncipovány – vše je sladěno s vkusem. Dle časové osnovy uvedené v jídelním lístku sahají historické kořeny podniku, byť pod jiným názvem, až do dob Karla IV. Pokud si při návštěvě sednete do spodnější místnosti, budete se nacházet na místě, odkud si údajně Rabi Löw při hloubení odvezl značné množství jílu. Ovšem i další stránky lístku, kde už se píše o nabízené krmi, jsou neméně zajímavé. Pokud začneme za studena, je k dispozici pikantní hermelín; tomu v Obyčejném světě říkají Royal Cheese. S přibývají teplotou mají třeba vydatný boršč, který udolá i středně velký hlad, nebo chuťovky typu buřty na pivě či švestky ve slanině. Z každého jídelního oddílu zde nabízejí přiměřené množství pokrmů, aby se návštěvník stihl zorientovat; i tak z toho oči přecházejí a slinné žlázy povolí kohoutky naplno. Sympatické jsou i detaily toho typu, že při objednávce Světáckého tataráčku vám vstřícná obsluha dá volbu, zda si jej necháte připravit kompletně panem kuchařem, nebo si ho raději namícháte dle vlastního gusta. Nápojová nabídka nezaostává, především pivní gurmáni zde naleznou nový domov – točí zde škálu laskomin od Černé hory, ale i speciality od Rychtáře nebo svrchně kvašené pivo na višních Kasteel Rouge a další. Chcete si při nějaké slavnostní příležitosti ťuknout rumem, který na vás čekal čtvrt století v sudu? I to je zde možné.

 

Obyčejný svět

Korunní 96, Praha 2


Komentáře