Jak vybírat v kalendáři
SKRÝT KALENDÁŘ
ZOBRAZIT KALENDÁŘ

U černý plíce

/ Mariana Zilynská, 13.10.2010

Nepopiratelnou předností karlínské restaurace, kterou naleznete přímo na ústředním náměstí této čtvrti, je osvícená nabídka znamenitých piv.


Nejde zrovna o místo, kam byste se měli chodit nasycovat zdravě, ale pokud nutriční hodnoty až tolik neřešíte a záleží vám spíše na typických, nefalšovaných chutích, budete s místní kuchyní naprosto spokojeni. (Myriády středoevropských babiček i tet potvrdí, že ryzích chutí zkrátka nedosáhnete během několika minut, natožpak bez použití patřičného množství živočišných tuků – zejména o sádlo nesmí být nouze, neb bez něj kýženého výsledku prostě nedosáhnete.) Z tajů zdejších sklepních komnat doporučuji ochutnat svíčkové řezy Madeira a samozřejmě také libovolný steak nebo jiný masitý díl z lávového grilu. Co se vašich plicních komor a sklípků týče, nemusí vůbec přijít k úhoně, přestože jde o podzemní prostory. Máte možnost se pohodlně usadit i v oddělené nekuřácké místnosti anebo venku – jedná se sice o sezení pouliční, nicméně v okolí většinou panuje klid, takže je to v teplejších sezónách každopádně lákavá volba. Klenuté stropy členitého interiéru popínají umělé, leč věrohodné „plazivky“ a stěny zase historickým tisk. Zdejší personál pracuje na plné obrátky a nenechá vás ani okamžik ležet ladem či „na suchu“ (lapat po vzduchu, totiž po pitivu). Nenechte se tedy odradit nelichotivým názvem podniku, k újmě tady nepřijdete a byla by věčná škoda neseznámit se s nesnadno dostupnými pivními produkty. Jen škoda jedné provozní nezvyklosti – že se z kladů téhle restaurace nelze radovat o víkendech.

 

U černý plíce

Karlínské náměstí 4, Praha 8


Komentáře