Jak vybírat v kalendáři
SKRÝT KALENDÁŘ
ZOBRAZIT KALENDÁŘ

Il Giardino – kousek Itálie v Letňanech

/ Soňa Kacerovská, 04.10.2011

Podniků, které se honosí názvem Il Giardino, je v Praze hned několik. Houser vyzkoušel ten v pražských Letňanech. A naše návštěva nás přesvědčila o tom, že je to místo, kam se určitě stojí za to vracet.


Rustikální styl se do podniků jako jsou pizzerie velmi hodí. Nesmí však být přeplácaný či naopak zbytečně ošizený a měl by brát v potaz především dispoziční řešení prostoru. Il Giardino je výbornou ukázkou toho, že v jednoduchosti je krása. Otevřenému prostoru vévodí kombinace kovu a dřeva, ze kterého jsou nejen židle a lavice na sezení, ale také zábradlí sloužící jako předěl mezi místností a zimní zahradou. Vzdušnost světlého interiéru potrhují obrazy na zdech a kovové lustry. Velmi útulně působí bar uprostřed i přípravna pizzy v pravé části podniku, obojí z cihlového obložení.

 

Italská klasika a maso na grilu
Jídelní lístek poskytuje široký výběr pochoutek italské kuchyně, jako jsou těstoviny, rizota, pizza nebo dezerty, obohacený o pokrmy z masa. Velmi oceňuji, že jeho součástí je kromě uvedené gramáže jídel i legenda, které upozorňuje na speciality šéfkuchaře nebo bezmasá či pikantní jídla. Nemusíte tak složitě listovat v celé nabídce, která je skutečně bohatá, ale stačí sledovat obrázky. Já jsem na jejich základě zkusila těstoviny Siciliana (119 Kč), penne s cuketou, červenou cibulí, česnekem, sušenými rajčátky, cherry rajčátky, ricottou a parmezánem. Přinesený pokrm nádherně voněl, hezky vypadal a chutnal lépe než ve spoustě „profláknutých“ pizzerií. Cukety i rajčátky byly upečeny do měkka, nikoli však přespříliš, takže skvěle vynikla jejich chuť, sušená rajčata, cibule a sýr pečenou zeleninu vhodně doplnily.

 

Celkově jídlo působilo lehce, a tak se nedostavil pocit přeplněného žaludku, který někdy provází velké porce sytých pokrmů. Výborně chutnají i GNOCCHI MOSTARDA, domácí bramborové noky s vepřovou panenkou, smetanou, hořčicí, cibulí, česnekem a petrželkou (139 Kč) nebo krémové rizoto, připravované z kulatozrnné rýže Arborio, s kuřecím masem, parmskou šunkou, fazolovými lusky, smetanou a parmezánem (139 Kč). A protože jsme v pizzerii, doporučuji pozorně prozkoumat nabídku této báječné placky. Vybrat si můžete buď rajčatový nebo smetanový základ, který je dochucen parmezánem. Pokud zvolíte první možnost, vyzkoušejte pizza kapsu s mozzarellou, šunkou a žampiony (139 Kč), preferujete-li výraznější chutě, pak si dejte pizzu FATTORIA s mozzarellou, slaninou, cibulí, plátky brambor a rozmarýnem (125 Kč). Pozornosti masožroutů by neměl uniknout FILETTO DI MANZO AL PEPE, tedy hovězí svíčková s barevným pepřem, česnekem, fazolovými lusky, slaninou a rozmarýnem (289 Kč) nebo váleček z vepřové panenky na grilu s lilkem, cuketou, hořčično-pepřovou omáčkou a rozmarýnem (169 Kč).

 

Sladká tečka rovná se sladká pizza
Nabídka dezertů číta vedle nesmrtelného tiramisu (68 Kč) i jeho osvěžující malinovou verzi (37 Kč). Pokud stejně jako já pojímáte sympatie k vanilce, neváhejte objednat si creme brulee s křupavou karamelovou krustičkou (49 Kč). Zejména mladší strávníci pak ocení zdejší speciální sladkou pizzu se smetanou, mascarpone a směsí lesního ovoce (119 Kkč).

 

Usměvavý personál
Restaurace má v nabídce i velmi výhodná polední menu, která jen výjimečně přesáhnou stokorunu. Nechybí ani vinný lístek, jenž upřednostňuje tuzemskou nabídku. To vše je důvod, proč se sem zákazníci rádi vracejí. A není se čemu divit. Kromě výtečné kuchyně tu mají záruku i milé a usměvavé obsluhy, což je v dnešním uspěchaném světě skoro malý zázrak.


Ristorante IL Giardino,
Beranových 97, Praha 9-Letňany


Komentáře