Jak vybírat v kalendáři
SKRÝT KALENDÁŘ
ZOBRAZIT KALENDÁŘ

Svěží chuť Středomoří v restauraci Oliva

/ Soňa Kacerovská, 29.08.2011

Podniků, které se orientují na středomořskou kuchyni, je v Praze požehnaně a bez velké nadsázky se dá říci, že je najdete na každém rohu. Jejich úroveň je však kolísavá a najít mezi nimi skutečnou kvalitu dá někdy pořádně zabrat. Restaurace Oliva nedaleko Palackého náměstí je však sázka na jistotu.


Její majitelé, manželé Červenkovi, milují středomořskou kuchyni v tradičních i neotřelých podobách, a svým hostům nabízejí příležitost poznat tuto část světa v širší perspektivě – ochutnáte tu něco z Francie, Itálie, Řecka či Španělska, tu zase pro změnu exotičtější chutě Maroka, Tunisu, Libanonu a dalších zemí, jejichž chutě se v nabízených dobrotách nezřídka potkávají. Spolumajitelka Svetlana Červenková, která je v Olivě také šéfkuchařkou, dodává jídlům fantazii a hravost. Navíc vás v Olivě čeká atmosféra, díky níž se budete cítit jako na návštěvě u dobrých přátel.

 

Olivovový háj na stěnách a kovové lampiony u stropu

První dojem z restaurace vytvoří již letně laděný exteriér se stylizovaným olivovým hájem, který vás naláká dovnitř, do sytějších tónů olivově zelené odlehčených světlou dekorací celého prostoru. Interiér včetně autorských látkových tapet pochází z dílny Lucie Fejkové (dcery módní návrhářky Heleny) a působí velmi vzdušně, velká okna do ulice mu navíc dodávají příjemné světlo a lehkou atmosféru. Za pozornost stojí i skleněný závěs od designérky Nory Sopkové, který jemně a hravě dělí hlavní prostor restaurace, a neobvyklé kovové lustry s lampiony, které svým měkkým světlem dotváří zejména při večeři nebývale útulnou atmosféru. Na rozdíl od mnoha jiných podniků je pro Olivu typická i skvěle zvolená hudba, která není ani unylá, ani nikoho neruší při jídle a konverzaci.


Skvělá obsluha a domácí speciality
Již při vstupu se vás ujme usměvavá a informovaná obsluha, často přímo majitel Peter Červenka. Na přivítanou dostanete vynikající čerstvě upečený domácí chléb a dva pečlivě vybrané druhy olivového oleje k namáčení pečiva. Pokud vám chléb zachutná, můžete si dokonce koupit i vlastní pecínek, zavolejte si ale raději tak dvě hodinky předem, abyste měli jistotu, že bude připraven – peče se totiž během dne vždy čerstvý. Zatímco si budete vychutnávat chléb s olivovým olejem, obsluha vám nabídne pokrmy ze speciální nabídky, a v poledne navíc také z denního menu, které se každý den obměňuje. Pokud budete mít to štěstí a navštívíte Olivu během některé ze speciálních akcí, neváhejte a nabízené speciality ochutnejte – každá taková nabídka totiž platí jen jeden týden a bývá obvykle nabitá dobrotami, které opravdu stojí za to. Vybírat ale můžete i z jídelního lístku, který najdete přímo na stole před sebou v podobě originálního prostírání. Cenová hladina jídel je střední až mírně vyšší, ceny však zcela odpovídají kvalitě chuťového i estetického zážitku, nebudete tedy zklamáni. Navíc nemusíte pochybovat ani o kvalitě surovin – majitelé kladou důraz na čerstvé a pečlivě vybrané suroviny, proto se také jídelní lístek obměňuje podle ročního období. Z předkrmů mohu doporučit třeba falafel podávaný s tzatziki a malým listovým salátem (80 Kč) nebo luxusní teplé pečené krevety podávané na hummusu s teplou vinaigrette z choriza a sušených rajčat (175 Kč). Z polévek mě nadchl naprosto báječný kukuřičný krém s relish z pečené papriky a rajčat, s bazalkou a estragonem (55 Kč). Opravdovou přehlídkou kreativní, lehké, a především velmi lahodné kuchyně jsou hlavní jídla. Vyzkoušejte třeba filet z lososa podávaný s krémovou zelenou čočkou s bylinkami, bramborovou kaší s parmezánem a rajčatovým concasé (265 Kč) – losos má úchvatnou křupavou kůrčičku, a zároveň je tak jemný, že se na jazyku jen rozplývá. Kombinace se zelenou čočkou je navíc nejen neobvyklá, ale chuťově překvapivě jemná a harmonická. Další sázkou na jistotu jsou v Olivě dušená hovězí líčka s relish z kukuřice, sýru feta a červené cibulky, podávaná s těstovinovou rýží orzo (265 Kč).

 

Pokud patříte mezi milovníky mořských plodů a krevet, dejte si vynikající mušle Mariniere (135 nebo 245 Kč dle velikosti porce) nebo přijměte výzvu restaurace a zvolte menu all you can eat z pečených tygřích krevet hned ve čtyřech různých chuťových variacích – doporučuji krevety v pikantní kokosové omáčce se zázvorem nebo s krémovou koňakovou omáčkou. Za příjemných 690 Kč můžete svých oblíbených korýšů spořádat, kolik hrdlo ráčí.


Sklenka kvalitního vína a neobvyklý dezert
Nezapomeňte ani na víno a užijte si středomořskou atmosféru se vším všudy. Pokud si nebudete vědět rady, z bohaté nabídky vám pomůže vybrat pan majitel, který se vždy trefí do té správné kombinace chutí. K vínu si můžete sestavit vlastní talíř ze slaných delikates. Co byste si však v Olivě rozhodně neměli nechat ujít, je netradiční a chuťově nepřekonatelný dezert – domácí vanilková zmrzlina podávaná s extra virgin olivovým olejem a mořskou solí (95 Kč). Základem je poctivá domácí zmrzlina z pravé vanilky, ve které jsou kousky delikátní soli Fleur de Sel de Guérande. Dezert je přelitý pečlivě vybraným olivovým olejem, který dodává celku jemně pikantní a svěží chuť. Jak zmrzlina taje, mísí se postupně s olejem, takže její chuť se neustále mění. Takovou sladkou tečku mohu jen doporučit – spojení na první pohled nesourodých surovin je totiž překvapivě harmonické a lahodné. Restaurace Oliva se hodí pro pracovní schůzku, posezení s přáteli i na romantickou večeři či slavnostní rodinný oběd. Jako doma se tu bude cítit každý a příjemný zážitek vás sem nejednou přivede zpět. Brzy se můžete těšit také na obchůdek s domácí delikatesami, který bude otevřen již během několika týdnů.

 

Oliva – resturant&café,
Plavecká 404/4, Praha 2, 128 00


Komentáře